perjantai 6. maaliskuuta 2015

Köyhän miehen naposteltavaa - kavurga




Turkkilaisesta kaupasta mukaan tarttuu uusia raaka-aineita, joita en ole aikaisemmin hankkinutkaan. Vehnänjyvät olivat sellaiset, joita oli pakko ottaa mukaan. Paketissa lukee ”aşurelik”. Nimestä päätellen se on tarkoitettu erään jälkiruoan tekoon, joka on nimeltään aşure. Sitä kyllä ajattelin kokeilla ja jakaa ohjeen. Minun mielestä sitä voisi kutsua ”jälkiruokien pyttipannu”ksi :)



Mutta ennen sitä muistelin, että iskäni kotikylässä naposteltavaksi on paahdettu vehnänjyviä ja taas kerran lapsuus tuli mieleen. Mielestäni yksinkertaisuudestaan huolimatta tämä on ihan kivan makuinen. Ajattelin vaan kokeilla. Pakko sanoa, että näitä pikkuruisia jyviä nakertellessa menee ikä ja terveys. Käsi alkaa oikeasti väsyä toistuvista liikkeistä kulhosta suuhun suusta kulhoon ja samoin leuka väsyy. Oikeastaan jos haluaa päästä eroon sipsien ym. napostelusta, mutta telkkaria katsellessa on pakko jotain napostella, tämä voi olla hyvä vaihtoehto. Tätä kun ei pysty syödä paljon, ellei syö kauhalla. Tähän ei lisätä rasvaa eikä suolaa. Ajattelisin, että tämä on terveellisempi ja kevyempi vaihtoehto sipseille.

Tätä on todella helppo valmistaa. Ei tarvitse tehdä muuta kuin paahtaa jyvät miedolla lämmöllä paistinpannussa ilman lisättyä rasvaa. Muista sekoittaa koko ajan. Paahda jyvät kunnes jyvien pinnat saavat väriä. Anna hetken jäähtyä ja siinä se on.




Tosin, jos omasta mielestä, naposteltavassa pakko olla paljon suolaa ja muita mausteita, tämä saattaa olla liian miedonmakuinen.

Silloin voi kokeilla seuraava: Liota vehnänjyvät vedessä vaikka puoli tuntia ja sekoita joukkoon haluamasi mausteet. Sen jälkeen paahda jyvät. En tiedä, toimiiko näin. Pitäisi itsekin kokeilla joskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti